Krigen

tre uger har vi mistet sytten besætninger af treogtyve. Vi brænder ned som vokslys".
(Krigsflyver, 1942)
 

I 1939 udgives bogen "Terre des Hommes, (Blæsten, sandet og stjernerne).
Frankrig og England erklærer Tyskland krig, og det lykkes Saint-Exupéry at blive kaptajn i rekognosceringspruppen 2/33 trods sin høje alder. Han ønskede for alt i verden selv at deltage.

Herefter foretager han mange farefulde flyvninger og har bl.a. beskrevet de franske troppers desperate kamp og rædslerne på landjorden med tyskernes massive fremrykning i Nordfrankrig.

Efter våbenstilstandens ikrafttræden d. 22 juni 1940 forlader Saint-Exupéry hæren. Han rejser hjem til Sydfrankrig og begynder at skrive på sin bog "Citadellet", (Citadellet).

Franskmændene deles efterhånden i to lejre, men Saint-Exupéry nægter at vælge side mellem Vichyregeringen og modstandsbevægelsen. Presset vokser på ham, og derfor vælger han at tage til USA d. 21. december 1940.

I løbet af 1941 gør han, hvad han kan, for at få amerikanerne til at gå ind i krigen på de Allieredes side. Efter angrebet på  Pearl Harbour går amerikanerne d. 9 december ind i krigen.

I 1942 udgives bogen "Pilote de Guerre", (Krigsflyver), og i 1943 "Le petit prince", (Den lille prins), på fransk og engelsk i USA.

Saint-Exupéry forlader USA d. 13. april 1943 og ankommer til Algier d. 4. maj. Han genoptages i sin gamle gruppe 2/33 i Marokko. Den er nu udstyret med de meget moderne amerikanske rekognosceringsfly Lightnings P 38.

Saint-Exupéry udfører sin første rekognosceringsflyvning over Sydfrankrig d. 21. juli fra en base i Tunisien. Efter et uheld med sit fly under sin anden flyvning i august sættes han på et reservehold. Han anses for at være for gammel til at flyve. Han var 43.

I løbet at 1944 opsøger han den amerikanske generel Eaker, som giver ham en særlig tilladelse til at udføre fem flyvninger mere. Gruppen overføres til Borgo på Korsika d. 17 juli, og det er fra denne base, han flyver for sidste gang. D. 31. juli kl. 8:30 drager han afsted men vender aldrig tilbage.

Siden har hans fly været forsvundet, indtil april 2004 hvor man har fundet flyrester i Middelhavet, som man mener er fra hans fly.